BODYART TORNA

Tudni akarod??…. Mi is az a bodyART ® edzés…?! 🙂

A bodyART ® mozgásformát elsősorban azoknak ajánljuk, akik a testük mellett a lelküket is erősítenék, akik szeretnék önmagukat fizikailag és mentálisan is kiegyensúlyozottabbnak érezni, belső világukkal és a külvilággal minél nagyobb harmóniába kerülni.

Adódhat olyan élethelyzet, amelyben valakinek egyszerre lenne szüksége testformáló, erősítő edzésre, gerincbántalmakat enyhítő gyógytornára, a tüdő kapacitását növelő tudatos légzőgyakorlatokra, stresszűző jógaászanákra, befelé, önmagára figyelő meditációra, lélekfrissítő, energetizáló tai-chi foglalkozásokra. Az egyik legfiatalabb edzésformát, a bodyART-ot úgy alakították ki, hogy minden felsorolt mozgásformából ötvözött valamit, mégpedig a legjobbat, leghasznosabbat ebbe az összetett tréningbe.

A bodyART az ellentétek egységére épül: fő jellemzője a belégzés-kilégzés ritmusára végzett erősítő és a nyújtó gyakorlatoknak, az izmok megfeszítésének és elernyesztésének, a dinamikus mozgásnak és a relaxálásnak az egyensúlya. A tudatosan, odafigyelve, sőt, a figyelmet koncentrálva végzett lassú, kitartó gyakorlatok megtanítanak légzésünk, mozgásszerveink és egész testünk működésének ismeretére, mind hatékonyabb irányítására. Ez a mozgásforma a jógából továbbgondolt, kifejlesztett modern tréningek egyike, komplex mozgásrendszer, amely a test, a lélek és szellem egységére épül. Nemcsak a testet formálja, erősíti, energetizálja tehát, hanem lelkileg is teherbíróbbá tesz, felvértez a stresszhatások ellen, önismeretre tanít, arra szoktat, hogy testünkben, akaratunkban rejlő lehetőségeket mind jobban ki tudjuk aknázni.

A Pilateshez és a Callaneticshez hasonlóan a Body Art is a mélyizmokat dolgoztatja meg, elér olyan izmokat is, amelyeket alig-alig használunk, de látványos eredményt lehet elérni a felszínhez közelebbi, például bicepsz- vagy hasizmokkal is. A háti és a hasizmok fejlesztésével állítja helyre a megfelelő testtartást, tehermentesíti a gerincet. A terhelést fokozatosan növelve sajátíthatják el a vendégek ezt az összetett mozgásformát. Vannak olyan állapotok, mozgásszervi rendellenességek, amelyek esetében különösen ajánlott, így például az ülő munka, a stresszhatás miatti beroskadt vállak, a görbe hát, a mozgáshiány talaján kialakult derék- és hátfájdalmak jó ellenszere.

Diákoknak is tanácsolható a Body Art edzés, akár két vizsga között is érdemes ezekre az edzésekre időt szakítani, hiszen növeli a koncentráló-képességet, a stressztűrést és az agy teljesítményét is.

Segédeszközre, tornaszerre nincs szükség, az elsajátított gyakorlatok később akár otthon is végezhetők, bár kár lenne lemondani arról a közösségi, klubszerű élményről, amelyet a foglalkozások jelentenek. Egy-egy alkalom során váltakoznak az energetizáló, frissítő, dinamikus és a pihentető-nyújtó, relaxáló gyakorlatsorok, különböző nehézségi fokokkal. Az edzés után egyszerre fog felpezsdülést, kellemes fáradtságot és ellazulást érezni. A légzőgyakorlatok gondoskodnak arról, hogy a test minden szövetébe eljusson az oxigén, mintha a szervezet új üzemanyagot kapna – ez testnek és léleknek egyaránt energiát nyújt. Már néhány alkalom is érezhetően jót tesz, de természetesen hosszabb távon alkalmazva, az életvitel szerves részeként fejti ki a legjobban a hatását.

Érdeklődni: László Katica

06307422421